Et dødsfall i trafikken, ikke bare et tall i statistikken


//tryggtrafikk

I år 2000 døde 341 mennesker i trafikkulykker i Norge, i fjor var tallet 212. Det er en nedgang, men det er fortsatt 212 mennesker for mange. Aldersgruppen 16 - 34 er den med flest dødsfall. Det er ikke så rart, vi råkjører, kjører om kapp og sladder på isen vinterstid. Over halvparten av oss bruker ikke belte engang, kun hvis vi vet det er kontroll. For man kan jo få bot! Grunnen til at vi får bot for å sitte i en bil uten bilbelte er det ingen som tenker på, vi vil heller være kule.

Hvorfor kan ikke bilbelte være kult? Hvorfor er det ikke kult å si fra om at man syns sjåføren kjører litt fort, er det kulere å sitte der og være livredd? Er det kulere å dø i en bilulykke fremfor å være hardt skadd eller kanskje nesten ikke skadd i det hele tatt. Bilbeltet redder livet ditt om ulykken først er ute, men du må si ifra om det går for fort.

En av de 212 som mistet livet i trafikken i fjor var Joakim, han var 19 år og hadde hele livet foran seg. Han gikk på samme barne - og ungdomsskole som meg. Smilte og snakket til alle. En slik gutt alle vil ha i livet sitt. Jeg kjente han ikke personlig, men det at jeg visste hvem han var preget meg veldig. Det var ikke bare et dødsfall i trafikken lenger, en av mange i statistikken. Ulykken fikk plutselig et ansikt, jeg innså at dette kan faktisk skje alle!

Så dere, bruk bilbelte når dere sitter i en bil. Enten du skal på langtur eller bare på butikken. Man vet aldri hvor det kan skje en ulykke. Si i fra når dere syns det går for fort, for hva er teitest? Å si ifra og føle seg trygg, eller å ikke si noenting og kanskje havne i en ulykke selv?

Oppfordrer ALLE til å trykke seg inn her, og avgi bilbelteløfte. Vi kan kanskje ikke redde alle, men vi kan redde mange.

 

14 kommentarer

Mistet en kompis i sommer. Helt forferdelig!

19.nov.2010 kl.11:37

God tekst som får en til å tenke.

JEg har selv ikke opplevd å miste kjente i trafikken og håper det fortsetter sånn.

Det blir plutselig veldig sterkt når det er noen man har kjennskap til og som du sier. Da er de tikke lenger bare tall.

Flott tekst som får frem budskapet

Guro

19.nov.2010 kl.11:45

Kjempe bra skreve. Har vært inne på sia du linka tel og avgitt løfte

19.nov.2010 kl.11:48

For det første, de som syntes at det og sitte uten bilbelte er kult er etter min mening DUM! Ja, for da er de jo så jævla tøffe vettu. HAAH! MEGALOLZ! Jeg skjønner ikke tankegangen til enkelte mennesker, og hvis det faktisk finnes noen i denne verden som syntes det er K-U-L-T og sitte UTEN bilbelte, så er det nok en gang bevist at menneskerasen IKKE var, ELLER er planetens "smarteste" dyreart!!!!!

Og de som ikke klarer og si ifra om de føler seg utrygg sammen med en sjøfør, så er de like DUM i skolten som de som ikke bruker bilbelte! MEN - det finnes jo også de sjåfører som er så totalt blokkert i toppen og ikke gjør en dritt, om man får en sånn beskjed.

Det skjedde med meg! Jeg og typen var på ferie nedover mot østlandet og sverige osv, og jeg syntes han kjørte som et svin, OVERALT! Jeg sa ifra utallige ganger, men han ga faen og LO AV MEG! Dette skjedde over MAANGE dager, og jeg grudde meg til hver eneste gang vi skulle inn i bilen igjen. Og på toppen av det, han hadde nettopp kjøpt bilen, og kjente den ikke i det hele tatt - så begynner han og kjøre som et svin, på UKJENTE veier, med ukjent bil. 120 130 km, nesten hele veien. Foruten småveiene. Han kjørte ikke særlig pent der heller. Til slutt var jeg så redd og anspent og sint at jeg begynte og grine, og han svarte meg med og gi enda mer gass og skrike til meg! HAHAHAH! Selv om jeg elsker han, og selv om det er stygt og si - men det er sånne som HAN som foråsaker ulykker. De og de som er ruset.

lawls

19.nov.2010 kl.11:53

Hele livet mitt har vært preget av bilulykke. Som det faktum at begge foreldrene mine kom i en bilulykke, sånn at jeg må bo hos besteforeldrene mine.

holtejenta

19.nov.2010 kl.11:55

fint innlegg.. detter er jo en viktig ting, så det er bra noen tar det opp!

kaja

19.nov.2010 kl.12:03

Jeg mistet en av bestekompisene mine i 2006 i trafikken. Noe av det vondeste jeg har opplevd.

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:10

Sandra Helen: Kondolerer! Vet at det er helt forferdelig.

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:12

Anonym: Takk for det (-: Håper også du slipper å miste noen i trafikken, eller til noe annet enn alderdom. Du har rett, det blir veldig virkelig når det er en bekjent, får en til å tenke litt nøyere over ting.

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:12

Guro: Tusen takk (-: Så bra! Oppfordrer alle andre til å gjøre det samme (-:

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:15

Anonym: Du har rett, og det skulle jeg sikkert ha tatt opp. Men tok det egentlig som en selvfølge at man hører etter når andre er utrygge. Selv mener jeg at alle som sitter i en bil, om de er sjåfør eller passasjer har et ansvar for å holde trafikken trygg. Jeg har en plan om å ta opp endel ting som gjelder sjåfører litt senere, nå var det stort sett rettet mot passasjerene (-:

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:16

lawls: Så utrolig trist, kondolerer! Får håpe du har det bra hos besteforeldrene dine da (-:

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:16

holtejenta: Takk for det (-:

Cecilie Mikalsen

19.nov.2010 kl.13:17

kaja: Kondolerer masse, mistet en kompis i 2006 selv. Han døde riktignok ikke i trafikken, men det var vondt likevel.

Skriv en ny kommentar

Cecilie Mikalsen

Cecilie Mikalsen

19, Hamar

Stort sett glad og snill, om jeg får det som jeg vil. Førskolelærerstudent by day, superhelt by night! Tøffeste superhelten du noen gang vil høre om. Ombestemmer meg like ofte som andre bytter sokker. Vimsete, distré og impulsiv når jeg føler for det. BlogglistenNorske blogger bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits